Rampanen, Saara

Saara Rampanen (1886–1974) syntyi Puumalassa. Hän kävi kansakoulun ja suoritti yksityisesti jatko-opintoja Mikkelissä. Rampanen kävi käsityökurssin Lappeenrannan seminaarissa, josta hän valmistui käsityönopettajaksi vuonna 1906. Sairaanhoitajakurssin Rampanen suoritti Mikkelin lääninsairaalassa vuosina 1907–1908. Opintojensa jälkeen hän toimi Suomen sairaanhoitajataryhdistyksen palkkaamana yksityishoitajana.

Rampanen matkusti vuonna 1911 Saksaan, jossa hän jatkoi lääketieteen opintojaan Dresdenissä. Hänet hyväksyttiin Dresdenin sairaanhoitajayhdistykseen vuonna 1913. Saksassa hän työskenteli yksityissairaanhoitajana vuoteen 1916. Saara Rampanen toimi vuodesta 1916 suomalaisista kootussa Kuninkaallisen Preussin Jääkäripataljoona 27:ssä sairaanhoitajana. Hän oli Ruth Munckin ohella toinen suomalainen nainen, joka osallistui sotaan Saksan armeijan riveissä. Molemmat toimivat sairaanhoitajina Mitaussa sijainneessa Sotasairaala 55:ssä, jonne pääosa haavoittuneista ja sairastuneista suomalaisista jääkäreistä sijoitettiin.

Rampanen osallistui vuonna 1918 Suomen sisällissotaan valkoisten puolella. Hän palveli ambulanssissa sairaanhoitajana Tampereen ja Viipurin taisteluissa. Saara Rampanen oli opettajana Lotta Svärd -järjestön keskusjohtokunnan järjestämällä ensimmäisellä kesäkurssilla Artjärvellä vuonna 1922. Sotien jälkeen hän työskenteli sairaanhoitajana Yhdysvalloissa, Saksassa ja Suomessa. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1971 Suomessa.