Rauhamaa, Kaisu

Kaisu Rauhamaa (o.s. Lagus) syntyi 9.5.1902 Iisalmen maalaiskunnan Runnilla. Sukunimien suomentamisen yhteydessä vuonna 1906 hänen sukunimensä Lagus muuttui Hirvensaloksi.

Isän viran vuoksi perhe muutti Hyvinkäälle ja siellä Kaisu liittyi Lotta-Svärd -järjestöön jo opiskeluaikoinaan vuonna 1919.
Valmistuttuaan agronomiksi hän avioitui vuonna 1927 agronomi Onni Aslak Rauhamaan kanssa.

Neljä vuotta myöhemmin perhe muutti Jokioisille ja siellä Kaisu toimi lottien paikallisosaston puheenjohtajana vuosina 1933-1936. Kun perhe muutti Virolahdelle vuonna 1937 jatkui lottatyö siellä. Kaisu kuului keräys- ja huoltojaostoon, Etelä-Kymenlaakson lottapiirin johtokuntaan, jossa hän toimi lottatyttötyön johtajana. Ehtipä hän olla paikallisosaston johtokunnassakin Virolahdella vuodesta 1937 aina järjestön lakkauttamiseen asti.

Tämän aktiivisuuden ohessa Kaisu hoiti viisilapsista perhettään sekä opetustyötä Harjun koulutilalla karjan- ja hevoshoitokouluissa sekä maanviljelyskoulussa. Vanhimmat tyttäret olivat mukana pikkulottatoiminnassa sodan alettua muun muassa kanttiiniapulaisina Harjussa, jossa oli koulutuskeskus.

Perheen vieraskirjassa on merkintä Lottajärjestön johtajan Fanni Luukkosen vierailusta kodissa 12.1.1944. Perheestä on valokuva vuodelta 1942, jossa äidillä on lottapuku, isällä sotilaspuku ja kaikilla tyttärillä (13v.-2v.) lottapuku. Virolahti oli sotatoimialuetta. Kaisu Rauhamaa sai rintamapalvelutunnuksen vasta kuolemansa jälkeen vuonna 1986.

Sodan jälkeen Kaisu Rauhamaa oli yhteiskunnallisesti valveutunut osallistuen politiikkaan kunnanvaltuustossa sekä lautakunnissa Virolahdella. Jokioisille Rauhamaat muuttivat vuonna 1954 ja siellä Kaisu Rauhamaa oli muun muassa terveyslautakunnan puheenjohtaja. Sotaveteraanityö ja reserviupseerien naisjaoston toiminta olivat hänelle tärkeitä. Marttatyö oli hänelle erittäin tärkeää sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Marttaliiton kunniajäsenyys vuonna 1969 ja liiton suuri kultainen ansiomerkki vuonna 1977.

Kaisu Rauhamaa menehtyi 11.6.1985 Jokoisissa.