Ritola, Pirkko

Pirkko Ritola (o.s. Ailanko) syntyi 24.4.1926 Sallassa. Ennen talvi- ja jatkosotaa, Pirkko toimi Kemijärven paikallisosaston pikkulotissa. Pikkulottien työilloissa ja muussa toiminnassa harjoiteltiin monenlaisia taitoja, kuten sairaanhoidon alkeita, käsitöitä, lauluja, leikkejä ja käyttäytymistä. Retket ja leirit, sekä monenlainen liikunta kuului ohjelmaan.

Vuosina 1941 ja 1942 Pirkko oli töissä suojeluskunnan kansliassa. Vapaa-aikoina hän työskenteli paikallisosaston osoittamissa tehtävissä, kuten sankarihautajaisissa ja muistotilaisuuksissa. Pirkko osallistui muun muassa itsenäisyyspäivän juhlien järjestämiseen. Jatkosodan viimeisinä vuosina Pirkon ollessa 17-vuotias, siirtyi hän nuorisojaostosta Lotta Svärd järjestön aikuiseksi jäseneksi. Koulutuksen suoritettuaan Pirkko antoi Lottalupauksen vuonna 1944.

Sodan jälkeen Pirkko avioitui Arvo Ritolan kanssa. Pirkosta tuli opettaja, kuten isästään. Puolisonsa kanssa hän toimi opettajana Kemijärvellä, ensin Kostamon koululla ja sen jälkeen Kuumaniemen koululla eläköitymiseen asti. Jäätyään eläkkeelle, pari muutti Rovaniemelle. Siellä Pirkko oli aktiivisesti mukana sotaveteraanien toiminnassa ja toimi Lapin lottaperinneyhdistyksessä.

Muutettuaan takaisin Kemijärvelle, Pirkko jatkoi toimintaa Kemijärven sotaveteraanien toiminnassa ja osallistuu edelleen sekä Kemijärven sotaveteraanien että lottaperinneyhdistyksen toimintaan.