Rosenlew, Märtha

Märtha  Rosenlew (o.s. von Knorring) syntyi Uskelassa 27.6.1886.

Märtha avioitui vuonna 1925 Carl Rosenlewin kanssa. Aikaisemmin hän oli ollut aviossa Henrik Standertskjöldin kanssa ja aikaisemmasta avioliitosta hänellä oli neljä lasta.

Rouva Rosenlew liittyi vuonna 1932 Lottajärjestön Porin paikallisosastoon. Seuraavana vuonna hänet valittiin paikallisosaston johtokuntaan lääkintäpäälliköksi ja vuonna 1934 paikallisosaston puheenjohtajaksi.

Märthan aviomies Carl Rosenlew rakennutti vuosina 1919-1924 Harvialaan Äikäälän tilalle Vanajanlinna nimellä tunnetun punatiilisen metsästysmajan, jossa vieraili vuosien saatossa talouselämän ja politiikan merkkihenkilöitä. Vanajanlinna oli tuohon aikaan tunnettu suurista ja ylellisistä kutsuistaan. Vuonna 1941 Carl Rosenlew myi Vanajanlinnan saksalaiselle asekauppiaalle Willy Daugsille.

Märtha Rosenlew menehtyi Helsingissä 31.1.1946.

Tarina kertoo, että kun Vanajanlinna jouduttiin myymään, itki Märtha lohduttomasti linnan portailla. Hänen sanotaan edelleen kulkevan linnan käytävillä. Vanajanlinnan työntekijät ovat kertoneet usein törmänneensä Märtha-rouvan haamuun, milloin missäkin päin linnaa tai puutarhaa. Ehkäpä rouva Rosenlew ihastui paikkaan eläessään niin paljon, ettei suostu jättämään sitä vielä kuollessaankaan.

 

Lähde: Lotta Svärd -lehti No 11 vuodelta 1936 ja Mauri Karvonen: Aavetaloja ja ihmiskohtaloita (Nemo 2016)