Ruotsalainen, Olga Tyyra

Tyyra Ruotsalainen syntyi Pyhäjärvellä 28.6.1909. Hän oli 13-lapsisen maanviljelijäperheen vanhin lapsi. Jo pienestä asti hän perheen esikoisena osallistui sisarusten hoitoon ja taitojensa mukaisiin taloustöihin.

Tyyra kävi ylemmän kansakoulun 5 kilometrin päässä sijaitsevassa Kuusenmäen kylässä. Muhoksella sijaitsevan Koivikon tietopuolisen karjanhoitokoulun sekä tarkastuskarjakon pätevyyden hän sai suoritettua vuonna 1931.

Tyyra liittyi Pyhäjärvellä vuonna 1921 perustetun Lotta Svärd-järjestön paikallisosastoon. Sotien aikana hänen tehtäväkseen jäi vastata kodin karjanhoidosta ja hän hoiti myös tarkastuskarjakon tehtäviä kotikylällä. Taitavana ompelijana Tyyra valmisti kotikylässä lottapukuja niin aikuisille kuin pikkulotillekin.

Tyyra kertoi haaveilleensa sairaanhoitajan ammatista. Raskas sota-aika, kahden veljen kaatuminen rintamalla sekä kotona 17-vuotiaan veljen menehtyminen vaikeaan sairauteen, muuttivat hänen elämän kulkuaan. Hän jäi sodan jälkeen kotitilalle elämään yhdessä veljen perheen sekä vanhempiensa kanssa.

Tyyra käytti hoitajan taitojaan kotipiirissä. Hän hoiti hyvin kotiväkeä heidän sairastaessaan ja myös naapurit saivat turvautua hänen tietotaitoonsa niin ihmisten kuin eläintenkin sairastuessa. Myöhemmin hän otti vastuun iäkkäiden vanhempiensa hoidosta, minkä turvin vanhemmat pystyivät asumaan kotona vaikeista sairauksista huolimatta. Tyyra piti tiiviisti yhteyttä sisaruksiinsa ja oli kiinnostunut myös sisarusten lasten elämästä. Harrastuksina hänellä olivat ompelutyöt, hengellisen kirjallisuuden lukeminen ja vuosikymmenien ajan toimiminen pyhäkoulun opettajana. Sydäntä lähellä olivat myös herännäisliikkeen toiminta sekä lähetystyö.

Tyyra Ruotsalainen menehtyi Pyhäjärvellä 23.11.1992.