Rye, Jacobine

Norjalainen Jakobine Rye syntyi 20.4.1841. Hänet tunnettiin maanpuolustusaktiivina ja tulisieluisena isänmaan ystävänä.

Kun Norjaan perustettiin Suomen Lottajärjestöä vastaava Norske Kvinners frivillige Verneplikt vuonna 1928 oli Jakobine Rye perustamassa järjestöä ja toimi myös sen pitkäaikaisena puheenjohtajana. N.K.F.V. muistutti muilta osin Suomen, Ruotsin ja Viron vastaavia yhdistyksiä, mutta se avusti Norjan armeijan toimintaa, sillä maassa ei vielä tuolloin ollut vapaaehtoista maanpuolustusjärjestöä. Kun Norjaan perustettiin vuonna 1933 miesten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö Leidangen alkoi yhteistyö N.K.F.V. kanssa välittömästi. Norjan naisjärjestö oli jaostojakoa myöten järjestäytynyt samaan tapaan kuin Suomen Lottajärjestö.

Rye piti aktiivisesti yhteyttä suomalaisiin lottiin ja vierailikin Suomessa ainakin kolmeen otteeseen. Hän muun muassa osallistui Sortavalan lottapäiviin vuonna 1933. Jakobine Rye kutsuttiin vuonna 1938 Lottajärjestön ensimmäiseksi ulkomaalaiseksi kunniajäseneksi.

Varsinaisen elämäntyönsä Jacobine Rye teki kuuromykkäin ja huonokuuloisten parissa. Hän muun muassa toimi kuurojen opettajana ja oli mukana perustamassa heille omaa yhdistystä. Jacobine Rye kuoli 4.2.1939.