Saario, Hannele

Hannele Saario (o.s. Tavaila) syntyi 18.7.1925.

Hannelen isä oli suojeluskuntalainen ja äitinsä lotta. Vuonna 1938 Hannele liittyi Saarijärven paikallisosaston pikkulottiin. Hän osallistui pikkulottien koulutuksiin, leiritoimintaan ja retkille. Pikkulotat avustivat myös vanhempia lottia heidän ollessa muonittamassa suojeluskuntaisia.

Talvisodan aikana Hannele työskenteli ilmavalvontatorneissa, muonitustehtävissä sekä neuloi rintamalle muun muassa sukkia, kaulureita, polvenlämmittäjiä, kynsikkäitä, sormikkaita, lapasia ja kypärän suojia. Välirauhan aikana hän kouluttautui ilmavalvonnassa sekä kävi lääkintälottakurssin.

Kun jatkosota alkoi, Hannele anoi pääsyä rintaman läheisyyteen. Pikkulotalla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta tähän, joten hänet ylennettiin aikuiseksi lotaksi. Hannelen isä oli Repolassa IVAK:in päällikköä ja Hannele pääsi sinne parin tutun lotan mukana. Lottakomennuksella Hannele ehti olla Saarijärven IVAK:ssa, Repolan IVAK:issa ja Rukajärven IVAK:issa ilmavalvontalottana ja puhelinlottana.

Järjestön lakkauttaminen oli Hannelelle shokki, hän ei ymmärtänyt tehneensä mitään väärää. Hän jatkoi koulunkäyntiä, opiskeli ja toimi työelämässä konttoritehtävissä.

Hannele Saario on Turun Lottaperinneyhdistyksen jäsen.