Saimo, Sylvi

Sylvi Saimo (1914–2004, vuoteen 1936 Sikiö) syntyi Jaakkimassa ja asui sotavuosiin saakka kotitilallaan Kuokkaniemessä Sortavalan maalaiskunnassa. Perheen evakkotie vei Sortavalasta maatilalle Laukaan Lievestuoreelle. Saimo kävi maamieskoulun sekä valmistui liikuntaneuvojaksi 1940-luvulla. Hän toimi talvi- ja jatkosodassa ilmavalvontalottana.

Sylvi Saimo on suomalaisen naisurheilun tunnetuimpia hahmoja. Hän aloitti kilpaurheilun jo nuorena. Saimon ensimmäinen urheilulaji oli hiihto, jossa hän nousi aivan kansalliseen kärkeen. Hän harrasti huipputasolla myös suunnistusta ja yleisurheilua. Melontaan Saimo tutustui vasta 31-vuotiaana työskennellessään vanginvartijana Hämeenlinnassa. Hän voitti Kööpenhaminan MM-kisoissa kultaa kajakkiyksiköissä ja -kaksikoissa vuonna 1950. Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 Saimo voitti kultamitalin 500 metrin yksikkökilvassa.

Urheilu-uransa jälkeen Saimo vaikutti politiikassa. Hänet valittiin Laukaan kunnanvaltuustoon vuonna 1954 ja hän toimi Keskustapuolueen kansanedustajana vuosina 1966–1978. Suomalaisen naisurheilun pioneeri teki tilallaan Laukaassa raskaita maa- ja metsätöitä viimeisiin elinviikkoihinsa asti. Hänet tunnettiin maaseudun naisten tarmokkaana puolestapuhujana.