Salo, Elma

Elma Salo syntyi Helsingissä 12.4.1913. Hän opiskeli syksyllä 1939 matematiikkaa ja fysiikkaa Helsingin Yliopistossa. Samana syksynä Elma meni opettajaksi Kymin Yhteiskouluun, jonka rehtori ja matematiikan opettaja oli jo sotatöissä. 30.11.1939 Elma Salo liittyi Lottajärjestöön ja talvisodan aikana hän oli mukana väestönsuojelutehtävissä.

Lokakuussa 1940 Elma suoritti Tuusulan päällystökoululla kuukauden mittaisen kurssin, jonka aiheena oli käytännön viestintä. Myöhemmin hän suoritti myös kurssin, jonka aiheena oli johtajuus. Tämän jällkeen Elma Salo siirtyi itse pitämään kursseja Kymenlaakson lottapiirin alueella.

Jatkosodan alkaessa Elma Salo sai lottakomennuksen Kymin ilmavalvonta aluekeskukseen eli IVAK 52:een. Alkuvuodesta 1943 Elma siirrettiin Helsinkiin ilmavalvontapataljoona 1:een avustamaan lottahenkilökunnan järjestäytymisessä. Vain kuukautta myöhemmin Elma Salon palveluksia tarvittiin ilmavoimien esikunnassa. Tähän työhön sisältyi paljon matkustelua varsinkin Itä-Suomessa ja Lapissa, joissa vallitsi poikkeusolot saksalaisten läsnäolon vuoksi.

Helsingin suurpommituksen jälkeen keväällä 1944 Elma Saloa pyydettiin lähettämään kuusi lottaa erikoiskomennukselle Tallinnaan. Heidän tehtävänään oli auttaa maayhteyksien parantamisessa saksalaisten yöhävittäjätoiminnalle. Suomessa tilanne kiristyi entisestään ja Helsingissä oli niin levotonta, että ilmavoimien esikunta siirtyi Luonetjärvelle pariksi kuukaudeksi. Syksyllä 1944 esikunta palasi takaisin Helsinkiin.

Sodan päättymisen jälkeen Elma Salo auttoi komennukselta palaavia lottia. Hän kirjoitti työtodistuksia, hankki töitä ja asuntoja. Kortistot ja puhelinkirjat, joissa oli tiedot kaikista Elman käymistä puheluista, hän toimitti sota-arkistoon. Lisäksi hän hävitti ne paperit, joita ei valvontakomission takia ollut hyvä säilyttää.

Elma Salo oli vielä Helsingissä, kun tieto Lottajärjestön lakkauttamisesta kantautui hänelle. Hän meni siviilivaatteissa johtokuntaan, jossa oli koolla järjestön johto. Fanni Luukkonen oli alakuloisempi kuin koskaan.

Elma Salo menehtyi 4.6.2011.