Salomaa, Aili

Aili Salomaa (o.s. Prins) syntyi Jaalassa Siikavalla 16.1.1898. Hän avioitui nuorena Turun yliopiston filosofian professori Jalmari Edward Salomaan kanssa.

Aili Salomaa toimi Lottajärjestössä Turun suomenkielisen Turku I:n puheenjohtajana vuosina 1936-1942. Sodan aikana Salomaa vastasi Turun piirin huoltotoiminnan johtamisesta. Salomaa kuului vuosina 1939-1944 Lotta Svärd -lehden toimitusneuvostoon. Hän vastasi siitä, että kaupunkilaislottien asioita tuotiin esille lehdessä. Salomaa myös kirjoitti sekä omalla että nimimerkillä Salama ja Nappikoukku Lotta Svärd -lehteen ja Uuteen Auraan. Lisäksi hän käänsi englannin -ja saksankielisiä lasten ja nuorten kirjoja.

Aili Salomaa toimi Lottajärjestön ohella monissa yhteiskunnallisissa tehtävissä. Hän oli muun muassa pitkäaikainen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Turussa ja kuului Suomalais-amerikkalaisen yhdistyksen perustajajäseniin.
Keväällä 1941 hieman ennen jatkosodan alkamista valittiin Aili Salomaa Lottajärjestön Keskusjohtokuntaan, jossa hän toimi keräys- ja huoltojaoston varapäällikönä aina loppuvuoteen 1944 saakka.

Syksyllä 1944 perustettiin Suomen Naisten Huoltosäätiö jatkamaan Lottajärjestön sosiaalista huoltotyötä. Aili Salomaa kuului vuosina 1944-1972 Suomen Naisten Huoltosäätiön hallitukseen. Aili Salomaa menehtyi vuonna 1976.