Saukkonen, Salme

Salme Saukkonen syntyi Kiteellä vuonna 1921.

Salme liittyi mukaan lottajärjestöön vuonna 1940. Hänen isällään oli sekatavarakauppa Kiteellä ja hänen äitinsä oli saksalaista sukua. Hänen sisarensa toimi lääkintälottana. Salme kuului Kiteen kirkonkylän lottajaostoon ja he saivat sieltä aina tehtäviä.

Talvisodan aikana hän oli Kiteen kirkolla muonittamassa sinne saapuvia evakkoja. Evakot nukkuivat ja saivat muonitusta siellä. Salme opiskeli Kuopion kauppaopistossa aina muutamia kuukausia kerrallaan ja teki sitten taas välillä lottatöitä. Sotien aikana hän työskenteli pääasiassa viestilottana Äänislinnassa. Hän oli toimistossa sekä puhelinkeskuksessa. Vuonna 1944 hän joutui muiden mukana jättämään Äänislinnan ja matkaa käytiin yöllä pommitusten pelossa.

Sotien jälkeen Saukkonen muutti Ruotsiin, jossa hän asui parin vuoden ajan ja palasi sitten takaisin Suomeen. Hän opiskeli myös humanististen tieteiden kandidaatiksi. Lottajärjestön lakkauttamisen Saukkonen muistaa ikävänä asiana. Lotta-asioista ei voinut puhua useampaan vuoteen ja tuntui kuin olisi tehnyt jotain väärin.