Savolainen, Aino

Aino Savolainen (o.s. Sikanen) syntyi Suonenjoella vuonna 1929.

Ainon äiti toimi paikkakunnalla aktiivisesti lottatehtävissä ja Aino kulki, ajan tavan mukaan, äitinsä mukana. Heti kun ikä salli, hän liittyi paikkakunnan pikkulottiin.

Pikkulotilla oli monenlaisia tehtäviä. Kun koulunkäynti sotavuosina keskeytyi, jäi pikkulotille aikaa yhä enemmän keskittyä lottajärjestön huoltotehtäviin. Pikkulotat purkivat jauhosäkkejä, joista aikuiset lotat ompelivat lumipukuja rintamalle. Tämän lisäksi he olivat aikuisten apuna valmistamassa tallukkaita ja sidetarpeita. Kesällä pikkulotat keräsivät myyntiin vadelman lehtiä, voikukan juurta, pihlajanmarjoja ja sieniä.

Pikkulotat tekivät paketteja ja kirjoittivat kirjeitä lähetettäväksi ”tuntemattomille sotilaille”. Sankarihautajaisiin tytöt osallistuivat seisomalla kunniakujassa ja kantamalla omaisten seppeleitä kirkosta haudalle. Lisäksi Aino toimi apuna sotasairaalan kanttiinissa ja äidin hoitamassa Lottamajassa.

Pikkulotat harrastivat ahkerasti erilaisissa voimistelu- ja liikuntakerhoissa. Ainon läpi elämän kestänyt lausuntaharrastuskin sai alkunsa pikkulottien lausuntaryhmästä. Ainon kertoman mukaan yksi pikkulottatoiminnan kohokohtia oli sotilaspoikien ja lottatyttöjen kesäpäivät vuonna 1943 Kuopion Väinölänniemellä.

Kansakoulun ja osan oppikoulua käytyään Aino suoritti kauppakoulun, avioitui ja sai puolisonsa kanssa kolme lasta. Työuransa hän teki kaupan alalla, Postin palveluksessa ja useissa toimistoissa. Eläkkeelle hän jäi terveyskeskuksen arkistonhoitajan tehtävistä.

Aino Savolainen menehtyi vuonna 2016.