Snellman-Kaila, Anna

Anna Snellman syntyi Viipurissa vuonna 1884. Hänen isänsä oli Anders Henrik Snellman, J.V. Snellmanin poika.

Anna Snellman opiskeli Viipurin taiteenystävien piirustuskoulussa ja Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Lisäksi hän teki useita opintomatkoja Pariisiin. Hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä järjestettiin Helsingissä vuonna 1911. Hänen töitään oli esillä myös useissa kansainvälisissä näyttelyissä muun muassa Kööpenhaminassa 1919, Tukholmassa ja Oslossa 1929, Amsterdamissa, Hollannissa ja Antwerpenissa ja Belgiassa 1931.

Anna Snellman avioitui vuonna 1916 filosofian professori Eino Kailan kanssa, jota on pidetty yhtenä aikansa merkittävimmistä kulttuurivaikuttajista Suomessa.

Vuonna 1943 Lottajärjestön vuosikokouksessa paljastettiin järjestön johtajatar Fanni Luukkosen muotokuva, joka oli tilattu taiteilija Anna Snellman-Kailalta. Lotta Svärd -lehden mukaan tehtävä oli ollut erityisen mieluinen taiteilijalle, joka oli itsekin Lottajärjestön jäsen. Järjestössä hän toimi kanslialottana.

Anna Snellman-Kaila tunnetaan monipuolisena taiteilijana, joka on ansioitunut muotokuva- ja kukkamaalauksillaan sekä sisäinteriöörikuvauksillaan. Öljyvärimaalausten lisäksi Snellman-Kaila teki myös runsaasti pastellitöitä. Anna Snellman-Kaila menehtyi Helsingissä 5.4.1962.