Søgaard-Pedersen, Ida

Ida Søgaard-Pedersen (o.s. Iida Lovisa Hartonen) syntyi 14.09.15 Pertunmaalla. Hän oli yksi perheen kolmesta lapsesta, hänen veljensä kaatui Karjalan kannaksella 1940.

Lottavuosinaan häntä kutsuttiin ”isoäidiksi” hänen kiltin ja huolehtivaisen luonteensa vuoksi. Lottakursseilla hän opetteli mm. lentokoneiden tunnistusta ja armeijan kenttäpuhelimen käyttöä.

Talvisodan aikana Ida auttoi Pertunmaalla Karjalan evakoiden majoituksessa, muonituksessa sekä sairaanhoidossa Pertunmaan tilapäissairaalassa. Hän oli myös ilmavalvonnassa kartanon katolla Kuortissa.

Lokakuussa 1941 Pertunmaan lotat komennettiin Karjalan kannakselle reittiä Lappeenranta, Raivola ja Ino. Vuonna 1942 heidät komennettiin Uudellekirkolle, jossa he toimivat ilmavalvontalottina ja huolehtivat linnoitustöissä olevien muonituksesta.

Sotien jälkeen Ida meni naimisiin vuonna 1948 tanskalaisen Ove Søgaard-Pedersenin kanssa ja he muuttivat asumaan Idan perheen kotiin Pertunmaalle. Siellä syntyi heidän ensimmäinen lapsensa Erik v. 1950. Perhe muutti Tanskaan 1975 ja Ida pudotti etunimestään yhden i-kirjaimen pois.

Idasta tuli runoilija ja lauluntekijä ja hänen musiikkiaan soitettiin myös Suomessa. Hän kirjoitti Itä-Häme -lehteen kolumnia ”Terveisiä Tanskasta” usean vuoden ajan ja kertoi siinä elämästään Tanskassa.

Ida Søgaard-Pedersen kuoli 90-vuotiaana 2005 Odensenissa, Tanskassa.