Sopanen, Aino

Aino  Sopanen (o.s. Mielonen) syntyi 16.1.1924.

Lotat ja kyläläiset kokoontuivat Ainon kotona Mielolan mäellä sekä Koskijärven Heikkisessä (nykyisin Lintulan luostarin vanha päärakennus) iltaisin neulomaan sormikkaita ja päähineitä tuntemattomille sotilaille.

Aino liittyi Lottajärjestön pikkulottiin ja auttoi muun muassa siirtoväen muonittamisessa ja ilmavalvontatehtävissä. Lottatehtäviin rintamalle Aino lähti jo hyvin nuorena 15-16 -vuotiaana erikoisluvalla. Heinäveden suojeluskuntatalolta annettiin reppu, mantteli ja lakki, jonka jälkeen Aino matkasi junalla Joensuuhun. Joensuusta Aino sai lottakomennuksen Pitkärantaan. Ainon työtehtäviin kuului Pitkärannan tehtaan päälliköiden asuntojen siivoaminen venäläisten jäljiltä.

Pitkärannasta lottakomennus vei Ainon Viteleeseen Laatokan rannalle. Vitele oli neljän kilometrin päässä etulinjasta. Lotat keittivät kenttäkeittiössä ruokaa koko pioneeriporukalle ulkona taivasalla. Omalta yksikköalueeltaan lotat saivat poistua vain sotilaan seurassa.

Ainon seuraava lottakomennus oli VI Armeijakunnan Esikunnan ruokalassa. Ainon tehtävänä oli esiupseereiden pöydän kattaminen, tarjoilu ja astioiden kuivaaminen. Nurmoilassa Aino asui rakenteilla olevan korsukylän yläpuolella rinteellä teltassa. Maahan oli kaivettu telttakuoppa, teltan seinät olivat pahvia ja katto kangasta. Telttoja oli kymmenittäin ja ne oli naamioitu havuilla ja oksilla. Telttakylää vartioitiin yötä päivää. Korsukylän valmistuttua Ainokin muutti kahden muonituslotan; Elise Määttäsen ( Kenraali Paavo Talvelan erikoisruoanlaittaja) ja Helmi Uusitalon kanssa Korsukylään. He asuivat ruokalakorsun välittömässä läheisyydessä.

Pommituksia oli Nurmoilassa aika usein. Nurmoila oli venäläisten ”maalitauluna” koska siellä oli esikunta ja Suomen rintamaa lähinnä oleva lentokenttä. Syksyllä 1942 Marsalkka Mannerheim viereili seurueineen Kenraali Talvelan ja esikunnan vieraana Nurmoilassa. Ainollakin oli tuolloin kunnia kätellä arvovieraita.

Lottakomennuksen jälkeen Aino palasi siviilityöhönsä Palokin postiin.

Aino Sopanen kuoli 2.9.2018 kotonaan Palokissa.