Stanley, Henna

Henna Stanley (o.s. Lääveri) syntyi Vuosalmella 7.12.1923. Ennen sodan syttymistä Henna kävi Sortavalan tyttökoulua ja sodan johdosta koulunkäynti jatkui Mikkelin tyttölyseossa.

Henna liittyi Lottajärjestön pikkulottaosastoon Rantasalmella. Myöhemmin hän toimi myös Rantasalmella varsinaisessa lottaosastossa ilmavalvontatehtävissä. Rantasalmelta Henna siirtyi Helsingin Munkkiniemeen Ilmavoimien esikuntaan kaukokirjoitustehtäviin.

Sodan jatkuessa Henna lähetettiin lottakomennukselle lento-osasto Kuhlmeyhin. Lento-osasto Kuhlmey oli komentajansa everstiluutnantti Kurt Kuhlmeyn mukaan nimetty Saksan ilmavoimien (Luftwaffe) väliaikainen osasto Suomessa. Henna työskenteli Immolassa ja Tuukkalassa sekä eteni joukkojen mukana aina Äänislinnaan saakka.

Sodan jälkeen Henna teki toimistotöitä Kansanhuollossa ja nimismiehen kansliassa. Vuonna 1951 hän haki töihin Lontoolaiseen sairaalaan. Henna valmistui sairaanhoitaja-kätilöksi ja työskenteli tämän jälkeen sairaaloissa Lontoossa, Malesiassa ja Australiassa. Henna avioitui australialaisen lakimiehen Edward Stanleyn kanssa ja pariskunnalle syntyi kaksi tytärtä.

Kuva II kirjasta: Hannu Valtonen – Lento-Osasto Kuhlmey.