Syrjänne, Fanny

Fanny Lovisa Syrjänne (aik. Syren) syntyi Tampereella 21.8.1872. Hänen vanhempansa olivat kauppias Karl Anton Syrén ja Lovisa Sylvan.

Hän valmistui tyttökoulusta sekä  talous- ja käsityökoulusta, jonka jälkeen Fanny jatkoi opintojaan ja tutki talouskouluoloja Tukholmassa ja Uppsalassa. Fanny Syrjänne nimitettiin vuonna 1895 Laihian emäntäkoulun johtajaksi ja kahta vuotta myöhemmin vuonna 1897 Orimattilan kotitalousopiston johtajaksi. Tässä virassa Fanny Syrjänne toimi vuoteen 1939 saakka, jonka jälkeen hän jäi eläkkeelle. Samana vuonna Syrjänne sai talousneuvoksen arvonimen.

Fanny Syrjänne oli mukana vuonna 1919 perustamassa Orimattilaan Lotta Svärd -yhdistystä. Hän toimi myös useampaan otteeseen paikallisyhdistyksen puheenjohtajana. Lottajärjestön Pohjois-Uudenmaan piirin piirijohtokuntaan Syrjänne kuului vuodesta 1923 alkaen, toimien useita vuosia myös piirijohtokunnan puheenjohtajana. Syrjänne oli myös vuodesta 1919 kunnanvaltuuston jäsen ja varapuheenjohtaja vuodesta 1919.

Lottajärjestön keskusjohtokuntaan Syrjänne kuului vuoden 1927 ajan, jolloin hän toimi muonituspäällikkönä. Syrjänne ehti toimia vuoden keskusjohtokunnassa, ennen kuin pyysi vapautusta tehtävistään saadessaan kutsun valtion kotitalouslautakunnan jäseneksi.

Vuosina 1932-1934 Syrjänne kuului Lotta Svärd -lehden toimituskuntaan ja vaikutti näinä vuosina erityisesti lehden kotitaloudellisen sisällön kehitystyöhön.

Sodan aikana Fanny Syrjänne toimi Lottajärjestön Pohjois-Uudenmaan piirin huoltopäällikkönä.

Lottatoiminnan lisäksi Syrjänne oli jäsenenä Marttaliiton keskustoimikunnassa, Kotitalousopetusyhdistuksen johtokunnassa ja Kotitalousopetuskomiteassa.  Fanny Syrjänne menehtyi Orimattilassa 29.7.1945.