Takkinen, Elma

Elma Takkinen (o.s. Laine) syntyi Pöytyällä 18.7.1906. Elman vanhemmat olivat puuseppä Juho Stefanus Laine ja torpparin tytär Aino Laine. Perhe Muutti Turkuun 1908, jolloin perheessä oli 4 lasta.

Elma kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1927 Turun tyttölyseosta ja valmistui kansakoulun opettajaksi seuraavana vuonna ylioppilaskurssilta. Elma sai ensimmäisen työpaikkansa Patokoskelta Rovaniemen maalaiskunnassa. Ansioluettelon mukaan hän oli perustamassa Patokosken Lotta Svärd paikallisosastoa. Tieto on pudotettu pois ansioluettelosta 1944.

Rovaniemellä Elma tutustui tulevaan mieheensä, Rantasalmelta kotoisin olevaan Jalmari Takkiseen, joka toimi Peräpohjolan suojeluskunnan päällikkönä. Avioliitto solmittiin Turussa 1928. Perheeseen syntyi kaksi tytärtä vuosina 1930 ja 1931.

Elma Takkinen suoritti Savonlinnassa vuonna 1939 kanslialotan kurssin ja toimi talvisodan alussa Savonlinnan lyseossa olleessa sotasairaalassa kanslialottana. Sodan loppupuolella hän oli Auran asemalla sotasensuurissa, koska hänen turkulaiset vanhempansa olivat evakuoituneet sukulaisperheeseen Auraan. Elma kertoi mustanneensa yli sotilaitten kirjeistä muun muassa paikan nimiä, jotka olisivat ilmoittaneet omaisille, missä joukko-osastot olivat. Hän joutui vannoman myös virkavalan vaitiolosta.

Jatkosodan aikana Elma toimi siviiliammatissaan opettajana. Lottatyö rajoittui vapaa-aikaan ja kahden tyttären pikkulottatyön tukemiseen.

Kuvan lottalusikka on Elma Takkisen jäämistöstä. Se on luultavasti peräisin Elman Patokosken ajalta. Kultakeräykseen hän antoi kaiken kullan, jota hänellä oli. Vastineeksi hän sai neljä tallella olevaa rautasormusta. Elman lottaneula on myös tallella.