Tauru, Hellin

Anna Hellin Tauru syntyi 1.8.1911 Antrean kunnassa, Lillikassa. Hänen vanhempansa olivat nimeltään Heikki ja Helena Jantunen. Hellinin ollessa lapsi perhe muutti Viipuriin, jossa hän kävi kansa- ja keskikoulun. Hellinin nuoruuden suunnitelmissa oli matka Kanadaan, mutta suunnitelmat kariutuivat, kun Hellin avioitui Heikki Taurun kanssa ja vuonna 1934 pari muutti Antreaan.

Hellin toimi harjoittelijana Rauhan piirimielisairaalassa, Joutsenon entisessä kunnassa ja Lottakurssin Hellin suoritti Hiitolassa, Laatokan Karjalassa. Lähdettyään talvisodassa evakkoon Hellin vietti aikaa Forssassa, Kalvolassa ja Hämeenlinnassa. Sotasairaalassa Hellin tutustui Nukarin kartanon omistajaan Sirkka Nukariin ja heistä tuli elinikäiset ystävät. Kutsuipa Nukarin kartanon isäntäväki Hellin jopa kartanoonsa.

Heikin palattua rintamalta avioparille lohkaistiin tila Nukarin kartanon maista. Maanviljelijän emännän töiden lisäksi Hellin osallistui ahkerasti politiikkaan, muun massa Urho Kekkosen vaalitoimikuntaan. Tästä työpanoksesta Hellin ja Heikki saivat Presidentti Urho Kekkoselta nimikirjoituksella signeeratut valokuvat, ja Hellin pääsi myös vaalityöhön osallistuneiden kutsuille Presidentin linnaan. Paikallispolitiikassa, Vuorentaan valtuustossa, Hellin toimi myös vuosia. Sujuvana kirjoittajana hän oli pidetty vieras erilaisten tilaisuuksien ja juhlien puhujana. Hellin kirjoitti myös vakituisesti useisiin lehtiin pakinoita ja runoja, esimerkiksi Hämeen Sanomiin, Karjalaan ja Maatalousnaiset- lehtiin. Näistä on koottu kirja nimeltään ”Muistojen tilkkutäkki”, jossa yksi koskettavimmista runoista on 23 säkeistöinen ”Antrea ajan virrassa”. Karjalaisia sanaparsia ja sanontoja Hellin keräsi Kulttuurirahaston kilpailuun saaden työstään myös palkinnon.

Hellin, Heikki ja Ilmari Tauru perustivat myös Vuoksen säätiön edistämään lääketieteen, maatalouden ja antrealaisuuden tutkimista. Hellin Tauru on syystäkin Vuoksen Säätiön kunniajäsen. Hellin kuoli 29. joulukuuta, vuonna 2001 Hämeenlinnassa.

Kahdessa ensimmäisessä ryhmäkuvassa Hellin harjoittelijana Rauhan piirimielisairaalassa, kolmannessa kuvassa Hellin Hiitolan lottakoulutuksessa ja viimeisessä lottasisariensa kanssa kuvattuna.