Teinonen, Riitta

Teologian maisteri Riitta Teinonen (o.s. Helanen) syntyi 20. huhtikuuta 1928 Alatorniolla. Perhe muutti pian tyttären synnyttyä Juankoskelle, missä isä Yrjö Helanen toimi kirkkoherrana.

Pappilaelämä tarjosi ahkeralle tyttärelle vastuullisia tehtäviä. Jatkosodan aikana Teinonen toimi aktiivisena pikkulottana. Hän osallistui jo 16-vuotiaana ylioppilaskirjoituksiin ja valmistui keväällä 1945 Haapaveden yhteiskoulusta. Suunnitelmissa oli lääkärin ura, mutta hän päätti valita teologisen tiedekunnan.

Opiskelija osallistui vuonna 1950 Kuopion hiippakunnan edustajana kansainväliseen kasvatuksen konferenssiin Torontossa. Paluumatkalla hän tapasi laivalla tulevan miehensä Seppo A. Teinosen (1924-1995).

Pariskunnan elämä muodostui toimeliaaksi. Perheeseen syntyi kolme lasta. Riitta Teinonen hoiti Matin, Maritan ja Riston lisäksi myös seurakunnan naisteologin virkaa sekä toimi myöhemmin uskonnon- ja historianopettajana. Perhe harrasti intohimoista kalastusta Porin saaristossa sekä puutarhanhoitoa Hämeessä.

Työnsä ohessa Teinonen tuki merkittävästi professorimiehensä laajaa kirjoitustyötä. Vastikään ilmestyneessä miehensä elämänkerrassa hän paljasti kirjoittaneensa puhtaaksi lähes kaikki puolisonsa kymmenet kirjat. Hän oli terävä keskustelukumppani ja lahjomaton kriitikko. Teinosen ideoista syntyivät pariskunnan yhdessä kirjoittamat ja suositut teokset. Näitä ovat muun muassa Rooman ja Mallorcan pyhiinvaellusoppaat, suurelle yleisölle tarkoitetut teologiset tietokirjat Ajasta ylösnousemukseen, Johdatus mystiikkaan sekä useaan painokseen yltänyt keittokirja Silakka.

Pariskunnan muutettua pysyvästi Espanjaan vuonna 1988 Teinonen julkaisi miehensä kanssa lukuisia paikallisia matka- ja kulttuurioppaita sekä Andalusian historiaa käsitteleviä lehtiartikkeleita. Espanjassa häneltä ilmestyi myös romaani Aasimatka. Riitta Teinonen oli laajasti sivistynyt, ennakkoluuloton ja huumorintajuinen. Nämä piirteet säilyivät loppuun asti. Pari viikkoa ennen kuolemaansa Riitta luennoi Aurinkorannikon suomalaisille espanjalaisten pääsiäiskulkuiden historiasta ja symboliikasta.

Hän suunnitteli innostuneesti tulevia 90-vuotispäiviään. Syntymäpäivä vaihtui kuitenkin yllättäen siunaus- ja muistotilaisuudeksi. Päivänsankari oli laatinut huolellisesti juhlaillallisensa ruokalista ja istumajärjestyksen. Sukulaisten ja ystävien keskellä hänen oma paikkansa oli tyhjä.

Riitta Teinonen kuoli 89-vuotiaana kotonaan Espanjan Benalmádenassa 16. huhtikuuta 2018.

 

Lähde: HS, 19.5.2018. Kirjoittanut: Raine Hakkarainen, Inari Ripatti ja Jaakko Ripatti.