Tuulos, Ritva

Ritva Tuulos (o.s. Aalto-Setälä) syntyi vuonna 1924.

Talvisodan syttyessä Ritva oli 15-vuotias koululainen Rauman Lyseossa. Ikänsä puolesta hän olisi voinut kuulua pikkulottiin, mutta Raumalla ei ollut pikkulottatoimintaa. Sen sijaan vahva partioliike kokosi hänet ja muut nuoret avustamaan sotasairaalassa. Täytettyään 17 vuotta Ritva oli ensimmäisten joukossa antamassa lottalupausta. Jatkosodan aikana hän toimi sekä muonituslottana että radistilotan tehtävissä, jota varten hän oli suorittanut kahden kuukauden radiosähköttäjän kurssin Sorjan Lottaopistossa Karkussa.

Lottatoimien ohella Ritva opiskeli ja kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1943. Sotien jälkeen hän valmistui Helsingin yliopistosta kotitalousopettajaksi. Tämä ammatin valinta kannusti ja innoitti Ritvaa lukuisiin vapaaehtoistehtäviin.

Ritva Tuulos oli Porin Lottaperinneyhdistyksen perustajajäsen ja aktiivinen puheenjohtaja 20 vuoden ajan. Hänen aikanaan yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi 500 jäseneen. Ritva osallistuu edelleen kunniapuheenjohtajana yhdistyksen toimintaan. Hän kuului myös Lottaperinneliiton hallitukseen ja työvaliokuntaan.

Ritvan ydinperheeseen on kuulunut aviomiehen lisäksi neljä lasta. Pitkän työuransa hän teki kotitalousopettajana tyttölyseossa, ammattikoulussa ja Porin kauppaopistossa.

Ritva Tuulos sai kotitalousneuvoksen arvonimen vuonna 2000. Hän on toiminut Satakunnan kotitalousopettajien puheenjohtajana sekä ollut puheenjohtajana mukana Pitopanssarit ry:n toiminnassa. Ritva oli myös mukana kirjoittamassa keittokirjaa satakuntalaisista perinneruuista.