Uusitalo, Sointu

Sointu Uusitalo (o.s. Toivonen) syntyi 29.8.1922 Helsingissä kauppiasperheeseen. Lottajärjestöön hän liittyi 17-vuotiaana elokuussa 1939 ja suoritti syyskuun aikana lottien peruskursseja. Hän pestautui toimistolotaksi Lahden sotilaspiirin esikuntaan lokakuun 8.päivänä 1939 tehtävänään täydentää Lahden sotilaspiiriin kuuluvien miesten sotilaskortteja. Miehiä oli alettu lähettää YH:ta varten Kannakselle. Korttien täydentämistyö suoritettiin Lahden kartanon koulun luokkahuoneessa. Työ jatkui koko talvisodan ajan, vieläpä kesäkuun aikana – nyt tosin Jalkarannassa ja Hennalan kasarmilla Lahdessa.

Päästyään ylioppilaaksi toukokuussa 1941 Sointu sai 18.6. Lahden lottapiiristä määräyksen osallistua kahdeksan päivän radistikurssille Tuusulassa, Syvärannan lottaopistossa. Suoraan sieltä hän sai komennuksen päämajan kaukopartio-osastoon U2V:hen (osasto Vehniäinen). Ensimmäinen sijoituspaikka oli Iitiän kylä Lappeenrannan lähellä. Viipurin valloituksen jälkeen kaukopartio-osasto siirtyi sinne Hiekan kansakoululle. Viipurista tuli komennus Syvärille Vaaseniin lokakuun lopulla 1941.

Syyskuussa 1942 Sointu lähti opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Seuraavalla kesäkaudella 1943 hän sai komennuksen Kannakselle 16:nnen raskaan patteriston alueelle ilmavalvontatehtäviin. Syksyllä alkoi jälleen opiskelu. Kesäkuun vaihteessa 1944 hän oli taas valmis lähtemään Rukajärvelle tuttuun kaukopartioyksikköönsä, mutta sieltä tuli puhelinsanoma, ettei sinne enää kannata tulla. Lahden lottapiiristä tuli kuitenkin komennus Raumalle ilmavalvontatehtäviin. Hänen rintamalotta-aika kesti runsaat puolitoista vuotta.

Sointu Toivonen valmistui valtiotieteen kandidaatiksi vuonna 1948 ja avioitui vuonna 1949 valt.kand. Aarre Uusitalon kanssa. Perheeseen syntyi poika ja tytär.

Sointu Uusitalo toimi Suomen Kasvatusneuvolain Liitossa vuosina 1963-1987 ja jäi sieltä eläkkeelle vuonna 1987. Helsingin Sotaveteraaneihin hän liittyi vuonna 1975. ja on toiminut sen hallituksen jäsenenä vuodesta 1978 alkaen. Hän on myös ollut mukana Helsingin Sotaveteraanipiirin eri toimikunnissa sekä sen sihteerinä vuodesta 1944 alkaen.

Tasavallan presidentti on myöntänyt Sointu Uusitalolle Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristin vuonna 1987 Suomen Kasvatusneuvolan Liiton työstä. Suomen Sotaveteraaniliitto on puolestaan myötänyt hänelle sotaveteraanien ansioristin veteraanitoiminnasta.

Lähde: Rautio, May-Bee: Opi rakastamaan maatasi ja kansaasi – Rintamalottien elämää (2001).