Villa, Kyllikki

Kyllikki Villa (o.s. Wehanen) syntyi Helsingissä 12.9.1923. Hän oli juuri täyttänyt 16 vuotta, kun talvisota alkoi. Villa asui perheensä kanssa Kajaanissa ja kävi kaupungin yhteislyseossa lukion ensimmäistä luokkaa, kun koulu jo lokakuussa otettiin sotilaskäyttöön.

Talvisodan aikana Kyllikki Villa kirjoitti ensimmäisiä reportaasejaan Kajaanin lehteen toimiessaan lehden päätoimittajan apulaisena. Pikkulottiin Kyllikki Villa oli liittynyt jo 13-vuotiaana ja talvisodan aikana hän oli äitinsä apuna muonittamassa joukkoja.

Kesäkuussa 1941 aloitti Kyllikki Villa Tuusulan Syvärannan lottaopistossa radistikurssin. Kurssi oli Päämajan tiedusteluosaston järjestämä. Jatkosodan syttymisen vuoksi kurssi jouduttiin kuitenkin keskeyttämään. Kyllikki Villa oli 17-vuotias, kun hän lähti jatkosotaan viestilotaksi. Hänet lähetettiin lottakomennukselle osasto Marttinan Suomussalmella toimivaan yksikköön toimistolotaksi. Syksyllä 1941 Kyllikki Villa siirrettiin Sortavalaan, jossa hän toimi Päämajan tiedusteluosaston radionkuunteluyksikössä. Kesällä 1942 Villa siirtyi lottakomennukselle Rukajärven suunnalle Tiiksjärven ilmavalvontakeskukseen puhelinlotaksi.

Jälkipolvet tuntevat Kyllikki Villan kirjailijana ja maailmanmatkaajana. Vuonna 1965 Villa lähti pienen tyttärensä kanssa matkustamaan rahtilaivoilla. Ensimmäinen matka vei Puolaan, mutta vähitellen matkat pitenivät, ja rahtilaivat veivät yksinhuoltajaäidin ja tyttären kauas maapallon ääriin. Kyllikki Villa teki laivamatkoilla käännöstöiden lisäksi huolellisia päiväkirjamerkintöjä, joiden pohjalta hän kirjoitti myöhemmin useita matkakirjoja.

Sotien jälkeen Kyllikki Villa loi uran kirjailijana, runoilijana ja suomentajana. Käännöstyöstään hän sai Valtion kääntäjäpalkinnon vuonna 1984 ja Svenska litteratursällskapetin vuonna 1977. Suuren lukijakunnan Kyllikki Villa tavoitti matkapäiväkirjallaan Vanhan rouvan lokikirja, joka julkaistiin vuonna 2004. Villa valittiin kirjan ansiosta Vuoden Valopilkuksi ja teos palkittiin Vuoden Matkakirjana.

Vuonna 2006 julkaistu teos Tyttö sodassa seuraa Kyllikki Villan kolmea lottakomennusta jatkosodan aikana. Teos koostuu Villan, ja hänen kotirintamalla toimineen Maikki-äitinsä kirjeenvaihdosta. Autenttisista kirjeistä välittyvät aidot tunteet, joita yhteiskunnan poikkeusolosuhteet herättivät.

Kyllikki Villa menehtyi Helsingissä 27.2.2010.