Virtanen, Mirjam

Mirjam Virtanen (o.s. Koli, koko perheen sukunimi muutettiin sodan aikana Koskisalmeksi, koska perheen poika palveli Väinämöisessä ja siellä oli useita Koleja) syntyi Uudenkirkon kunnassa 3.11.1919. Mirjam muutti ennen talvisodan syttymistä Viipuriin, missä toimi myyjänä Fritz Stuffer Oy:ssä.

Mirjam lähti viimeisellä junalla sotaa pakoon ja joutui pakkasyönä kylmälle Nakkilan asemalle. Hän ei tiennyt, minne menisi ja kyyhötti asemalla, kun hänen äitinsä Alina tuli häntä etsimään.

Mirjam suoritti Nakkilassa Lottajärjestön kurssin sekä ilmavalvontakurssin. Mirjam halusi lähteä lottakomennukselle sotatoimialueelle mutta hänen isänsä kielsi Mirjamia lähtemästä.

Sodan aikana Mirjam oli muonituslotan tehtävissä Korson palokunnan talolla, joka toimi ravintolana. Sillä valmistettiin ja tarjoiltiin sotilaille ruokaa. Korson palokunnan talolla Mirjam tapasi tulevan puolisonsa Armas Teodor Virtasen.

Sodan jälkeen Mirjam ja Armas vihittiin Kallion kirkossa ja hääjuhlat pidettiin Korson palokunnan talolla. Työuransa Mirjam teki HOK:ssa ja Armas puolestaan Valtion rautateillä. Pariskunnalle syntyi kolme lasta.

Mirjam Virtanen menehtyi 8.5.1994.