von Pfaler, Maria

Maria (o.s. Mitrofanoff) von Pfaler syntyi Laihialla 28.9.1877. Hän opiskeli sairaanhoitajaksi vuonna 1900 ja avioitui kunnanlääkärinä toimivan Mikael von Pfalerin kanssa.

Maria von Pfaler perusti Pohjolan lottapiirin ja toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana vuosina 1921-1931. Hän myös edusti Lotta Svärdin perustamiskokouksessa Pohjolan lottapiiriä vuonna 1921 ja alusti kysymyksestä valistus- ja neuvontatyön järjestämisestä. Von Pfaler esitti organisaatiomallia kiertävistä neuvojista ja eri puolilla maata järjestettävistä lottakursseista. Myöhemmin Lottajärjestön koulutustoiminta järjestettiin tämän mallin mukaan.

Maanpuolustustoiminnan lisäksi Maria von Pfaler työskenteli miehensä rinnalla tuberkuloosin poistamiseksi. Pariskunta oli vuonna 1914 perustamassa keuhkotautiparantolaa Oulaisiin, missä herra von Pfaler toimi kunnanlääkärinä. Kemissä Rouva von Pfaler toimi paikallisen tuberkuloosinvastustamisyhdistyksen johtokunnassa, jota hänen miehensä johti. Oli pitkälti heidän ansiotaan, että Rovaniemen maalaiskunnan Muurolaan perustettiin vuonna 1927 parantola.

Mikael von Pfalerin saadessa vuonna 1932 nimityksen Loviisan piirilääkäriksi, jätti Maria von Pfaler aktiivisen lottatoiminnan 55-vuotiaana. Vuonna 1939 Pohjolan lottapiiri kutsui von Pfalerin kunniajäsenekseen.

Vielä sotavuosina rouva von Pfaler toimi Lottajärjestön Artjärven paikallisosaston sihteerinä ja varusjaoston puheenjohtajana.

Viimeiset vuotensa Maria von Pfaler asui Tuusulassa Nuppulinnassa. Hän menehtyi 17.6.1948.

 

Kuva: Joulu-Lotta vuodelta 1928 Lähde: Maritta Pohls: Lotta Svärd – Käytännön isänmaallisuutta.