Lotta Svärd 100 -juhlavuoden näyttelyt

Lotta Svärd – 100 vuotta naisten yhteiskuntavastuuta

Lottamuseon täysin uudistetun päänäyttelyn Lotta Svärd – 100 vuotta naisten yhteiskuntavastuuta keskiöön nousee naisten merkittävä rooli suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa aina itsenäistymisestä tähän päivään.

Koronatilanteesta johtuen Lottamuseon näyttelyt on suljettu ainakin helmikuun loppuun saakka.

Lotta Svärd 100 -juhlavuoden erikoisnäyttely

Oikea lotta? – lottakuvia 100 vuotta

Erikoisnäyttely esittelee lotta-aiheista kuvaa, esineistöä ja lottiin liitettyjä mielikuvia vuodesta 1921 tähän päivään. Näyttely käsittelee monipuolisen materiaalin kautta lottaihannetta, lotista luotuja kiiltokuvia ja irvikuvia sekä lottien itseymmärrystä.

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen Lottamuseon näyttelyt on suljettu ainakin helmikuun loppuun saakka.

Tulossa toukokuussa 2021

Ulkonäyttely – Lottakanttiinit

Lottamuseon puutarhan ulkonäyttelyrakennuksessa esitellään toukokuusta 2021 alkaen kattavasti lottakanttiinien toimintaa ja historiaa. Lottajärjestön muonitusjaosto oli jäsenmäärältään järjestön suurin toimiala ja lottakanttiinien ylläpitäminen oli aivan keskeinen osa muonitusjaoston toimintaa.

Lottajärjestön rajatoimiston kanttiiniverkosto ulottui jatkosodan aikana yli koko maan. Pohjoisin kanttiini toimi Petsamossa ja eteläisimmät lottakanttiinit sijaitsivat Hankoniemessä ja Ahvenanmaalla. Vuoden 1942 lopulla sotatoimialueella oli 316 kanttiinia, joissa työskenteli 934 lottaa.